Dobroczynne działanie trawy cytrynowej

Tagi: trawa cytrynowa Kategoria: Dietetyka, żywienie

Trawa cytrynowa to przyprawa, która dotarła do nas wprost z azjatyckiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem tajlandzkiej zupy tom-yum o ostro-kwaśnym smaku. Oprócz walorów smakowych, posiada także wartości zdrowotne.

Zalety trawy cytrynowej:
- korzystnie wpływa na trawienie,
- ma właściwości moczopędne,
- jest pobudzająca,
- w połączeniu z papryką łagodzi bóle menstruacyjne i nudności,
- idealna przy stanach gorączkowych,
- olejek z niej pozyskany stosuje się przy produkcji perfum,
- odstrasza owady, ponieważ zawiera olejki eteryczne,
- olejek z trawy cytrynowej ma właściwości rozgrzewające i rozluźniające,
- pomaga usunąć toksyny z organizmu,
- herbata z trawy cytrynowej pomaga w zwalczaniu niestrawności i bólów brzucha, niezastąpiona przy biegunkach,
- obniża ciśnienie krwi, dlatego jest zalecana przy problemach z nadciśnieniem,
- zawiera przeciwutleniacze, które pomagają regenerować skórę,
- jest bogata w witaminę A, która powoduje, że skóra wygląda młodo i świeżo,
- olejek z trawy cytrynowej wykorzystywany jest w aromaterapii,
- łagodzi stany zapalne, a także towarzyszące infekcjom dolegliwości bólowe (ból mięśni, stawów, zęba).